Fredagsfemman: Ord som lätt blir felstavade

Enligt traditionen ska adventsljusstaken inte tändas förrän (inte "förens") första advent. Foto: John Lundhgren.Det är dags för andra delen av Fredagsfemman här på Falkblickbloggen: fem snabba tips som du kanske inte visste att du behövde. Eller som någon annan garanterat behöver! I dag tittar vi på fem ord som lätt blir felstavade. 

Talspråk är en sak och skriftspråk en annan, det får vi lära oss tidigt i skolan. Ändå blandas de två språken ihop och det är förstås inte konstigt, när det ska gå snabbt i sms och mejl.

Men allt stavas förstås inte som det uttalas. Här är några vanliga missförstånd. Tycker du inte att det är viktigt? Läs då gärna mina fem skäl att satsa på språkgranskning. (Men du behöver inte i kväll, det är ju fredag.) :)


#1 Väl, inte "väll"
"Du kommer väl i kväll?" frågar du kompisen du ska på fest med. Med största sannolikhet uttalar du ordet väl som "väll". Men i skrift ska det vara ett l och inget annat!

#2 Skillnaden mellan enda och ända
Du ska ge en kärleksförklaring till din partner som du tycker är "den enda" för dig. Var försiktig så du inte associerar föremålet för dina känslor med en viss bakre kroppsdel. Liten lathund:
Ända = bakdel eller slut
Enda = bara en, ingen annan

#3 Förrän, inte "förens" eller "för ens"
Detta måste vara bloggvärldens vanligaste stavfel. Tänk så här: Det heter ju "förr eller senare" ("tidigt eller senare"). Ordet "förrän" betyder alltså "inte tidigare än". Det har ingenting med "för" eller "ens" att göra.

#4 Just det, inte "juste"

Kanske är det bara fråga om en sms-förenkling. Men "just det" ska stavas just så och inte "juste", vilket kan missförstås som "schyst". (Se språkråd om schyst här.)

#5 Souvenirer, inte "souvernirer"
På resan köper du souvenirer. De innehåller aldrig mer än två r (oavsett vad du köper). Kanske är det lättare att komma ihåg om du tittar på ordets ursprung:

Ur SAOB: [jfr t. o. eng. souvenir; av fr. souvenir, m., till (se) souvenir, minnas, av lat. subvenire, komma till undsättning, komma i ngns tankar, av sub, under (se SUB-), o. venire, komma (se KOMMA, v.)]

Trevlig helg!

PS. Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida! Första delen av Fredagsfemman hittar du här.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?