Varför heter det brittsommar och indiansommar?
Höst i Södermanland.
Nu är hösten här, i alla fall enligt kalendern. Men nog har vi haft sommarvärme de senaste dagarna. Många talar om brittsommar. Men varför heter det så? Och är det verkligen brittsommar nu?
Värme med Birgitta
Med brittsommar menas "en period av soliga och varma dagar i början av hösten". Ursprungligen syftar ordet på dagarna kring brittmäss – heliga Birgittas dag den 7 oktober. Då var det enligt folktron ofta fint och varmt väder. Det finns dock inga meteorologiska skäl eller statistiska bevis för att en period av vackert väder ofta skulle infalla just kring detta datum.
Solrök i staterna
Ett liknande uttryck är ordet indiansommar, som är ett lån från engelskans Indian summer. Så kallar man i USA och Kanada en period av varmt och lugnt väder med dis och solrök, antingen på senhösten eller under tidig vinter. I engelskan kan uttrycket också beteckna en lugn, trevlig eller framgångsrik tid i slutet av andra perioder, till exempel en människas liv.
Tips för höststämning
Om du nu längtar efter riktig höststämning, fungerar alltid de klassiska råden: Ta en kopp varm dryck, vira in dig i en pläd och sök värme vid en brasa (alternativt elementet). (Förutsatt att det inte är brittsommar ute alltså ...) Förlora dig i en god bok. Eller varför inte spinna vidare på temat indianer och USA? En nostalgitripp via film och tv-serier är aldrig fel. Falkblick har testat. Följ med till en tv-kväll med Familjen Macahan på 70-talet!
Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Kommunikations Facebooksida!
Foto: Anna Ström Åhlén
Källa: Språkrådet