Så skriver du adresser på brev och vykort

Foto: Stephen Rees.

Skickar du julkort per post? Alltså den traditionella vägen, inte via e-post? Då är det hög tid att börja tänka på kuverten med adresserna.

Men hur är det nu? Ska man använda versaler (stora bokstäver) eller gemener (små bokstäver) i postadresser? Och vad gäller för eventuella bokstäver efter gatunummer? Språkrådet ger följande råd:

Förr gällde, på Postens initiativ, att postadressen skulle skrivas med versaler. Detta för att underlätta den automatiska sorteringen i Postens apparater.

Numera finns inte det behovet, så vi kan skriva ortnamnet med gemener. Vi behöver inte heller göra två mellanslag mellan postnumret och postadressen.

Bokstäver efter gatunummer bör däremot skrivas med versaler. Det underlättar för brevbärarna, som ibland tvingas läsa i mörka trappuppgångar. Ju tydligare, desto bättre! Av samma skäl är det bra om man gör mellanslag mellan siffran och bokstaven. Se exemplet nedan.

Julius Helg
Saffransvägen 24 B
240 23 Bullträsk


Vi avslutar med en låt om en man som ivrigt väntar på brev från sin bortresta flickvän. Betänk att detta var före mobilernas och e-postens tid. Mobiler var fortfarande mest svävande saker ovanför vaggor! (Du som är riktigt ung, får be mamma eller pappa förklara.) ;-)

PS. Diskussionssugen? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!




| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?