Gris eller svin?
Bild lånad från Bullyland.se.
Svin är väl inte det första man tänker på, vid åsynen av lille Nasse. Fast är han ett svin eller en gris? Finns det någon betydelseskillnad mellan orden? I dag reder vi ut frågan med hjälp av Språkrådet.
Vilda och tama
De som föder upp dessa djur kallas ibland svinuppfödare och ibland grisuppfödare. Här används orden svin och gris som synonymer.
Svin är dock en mer övergripande benämning, när det handlar om olika raser. Hit räknas också det "ursprungliga" vildsvinet.
Gris kallas ofta det tama, rosafärgade svin som är framavlat och vanligast i svenska lantbruk. (Sagodjuret Nasse får väl räknas till den sistnämnda kategorin, eller?)
Ljudhärmande
Gris är ett nordiskt, troligen ljudhärmande ord. Svin är samgermanskt och bildat till ordet so ('gris av honkön').
Fler grisord är som bekant sugga (möjligen av 'suga') och galt ('gris av hankön'). Varifrån galt kommer är okänt, men det är också samgermanskt.
Hemskt eller gulligtSvin förknippas ofta med något negativt, gärna med anknytning till moralfrågor. Exempel är fyllesvin och svinaktig. Svin är också ett förstärkande ord. Vem har inte klagat över svindyr mat eller svinkalla vintrar?
Gris blir ofta benämningen när man anspelar på orenlighet – grisars påstådda förkärlek för smuts. Exempel är smutsgris och grisig. Grisskär anses väl inte heller vara någon vacker färg.
Gullegris, kelgris och morsgris däremot, är ord som visar en mer kärleksfull inställning till grisen. (Även om det inte direkt är positivt att vara morsgris.)
Vi avslutar med ett klipp från den gamla tv-serien Mupparna. Fortfarande svinbra, tycker Falkblick Kommunikation! Inte minst Miss Piggy ...