Vanliga språkfel



En mysig kväll med hyrfilm och ... en dynghög?! Eller vad menas? Visst, alla förstår att det ska stå dygn på skylten ovan. Men visst drar man på smilbanden. Kanske finner man butiken lite löjlig. Ja, i värsta fall tappar man förtroendet för den!

Givetvis är det svårt att korrekturläsa sina egna texter. Men ofta finns någon. Någon som bara kan titta igenom, eftersom fyra ögon onekligen ser mer än två. Har skribenten precis lärt sig svenska? Ja, då är det inte konstigt om det blir tokigt. Falkblick skulle ogärna åta sig texter på ungerska eller spanska. Och skulle situationen kräva det, skulle Falkblick anlita någon som kan.

Det handlar förstås om vad som anses viktigt. Antingen har du inställningen: "Folk fattar ju ändå!" eller också tänker du ett steg längre: "Folk kanske fattar ändå, men vad betyder det här i förlängningen? För mitt anseende?"

Tänk på, att ju mer enhetligt och korrekt du uttrycker dig, desto mer trovärdigt intryck ger du utåt.

Här följer en lista med vanliga fel:

1. Särskrivningar
Se dig omkring! Det fullständigt kryllar av "semester stängt",  "smyckes tillverkning" och "lunch meny".

Den som är osäker kan läsa ordet högt för sig själv i långsam takt. Då hörs det oftast om det ska vara hop- eller särskrivet. Onekligen är det viss skillnad på uppmaningen "rökfritt" och "rök fritt". Läs mer om särskrivningar här.

2. Förkortningar
Skriv helst ut förkortningar i löpande text! Vid förkortningar är det punkter eller mellanslag som gäller. De flesta tidningar använder mellanslag, eftersom det anses att punkter stör läsningen. Men tänk då på att ha mellanslag på rätt ställe! Mm betyder faktiskt "millimeter". "Med mera" förkortas antingen m m (med mellanslag) eller m.m. (med punkter).

3. De eller dem
"Vet dem inte vad dem talar om?" Hu ... Glöm förra meningen. Det heter förstås "Vet de inte vad de talar om?" Glömt skillnaden? Läs här om hur du gör för att skilja på de och dem.

4. Stavfel
Många skriver som de talar: "igentligen", "fotölj" och "repotage". Kanske krävs det en del läsvana för att känna till den egentliga (!) stavningen: egentligen, fåtölj och reportage. Den som sett ett ord tillräckligt mycket i skrift hyser sällan tvekan om stavningen.

5. Korta och långa streck
Skilj på bindestreck och tankstreck. Bindestreck (korta streck) används i telefonnummer och för att avdela ord. Exempel:  "08-39 12 32". Tankstreck (långa streck) används i de flesta övriga sammanhang. Exempel: ”Öppet 9–17”, ”Jag vet – det är sant”.

Kommando i Word för långt streck:
Ctrl + minus (på numeriska tangentbordet). Tips: det finns också ett universalkommando för långa streck, som fungerar i de flesta program: Alt + 0150.

6. Stor eller liten bokstav
Det här med stor eller liten begynnelsebokstav tycks ofta vara svårt. Överallt på Facebook står det "Snart är det Fredag!" eller "Skönt att Julen är över!". Fel, fel, fel! (För att citera Brasse i barnprogrammet nedan.) Det är liten bokstav som gäller i orden "fredag" och "julen". Läs Falkblicks råd här, när det gäller namn på veckodagar och månader.

7. Punkt, punkt, punkt ...
Ett annat vanligt fel är antalet punkter vid "punkt, punkt, punkt". Ibland behövs en markering att ett ord eller en mening inte avslutats. En del skriver lite som de tycker, med valfritt antal punkter.

Här är vad som gäller: det ska vara tre punkter i rad, utan mellanrum mellan punkterna. Även detta har Falkblick bloggat om. Läs här om hur du skriver tre punkter.

I sedvanlig Falkblickanda slutar vi med ett Youtubeklipp. I dag blir det en nostalgitripp till 70-talet, med Fem myror är fler än fyra elefanter.

Lycka till vid tangentbordet (och med tårtgarneringen)!

PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!



| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Förrän eller förens?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Hur använder man &-tecknet?