Post it – små gula lapparEn del har helt slutat med dem. Andra klarar sig inte utan. Det handlar om de där små gula lapparna som får bära allehanda meddelanden: "Din mamma jobbar inte här!", "Den som inte tar bort luddet i torktumlaren ska dö!" eller "Puss och kram".

Vi som var med från början (gamla, vadå?) vet att originallapparna hette "Post it", precis som företaget 3M:s produkt. Och att de var gula.

Häftlapp eller minneslapp
I dag får vi dock konstatera att det florerar en rad andra färger, likaså andra tillverkare. Därför bör lapparna byta namn. Språkrådet råder oss att i stället säga häftlapp. Jämför engelskans sticky note. Givetvis finns fler lämpliga ord, som minneslapp eller noteringsblock (om en hel bunt).

Post it lättare att säga
Falkblick syndar dock och fortsätter säga "post it". Man har ju också en tendens att använda det ord som ligger enklast i munnen. "Noteringsblock" blir onekligen en tungvrickare. Slutsats: Ibland går det inte att lära gamla hundar att sitta!

Vad säger du?
Berätta gärna vad du själv använder för ord, på Falkblicks Facebooksida.

Den som tröttnat på att skriva arga eller kärleksfulla lappar, kanske kan hitta en ny hobby i stället? Tips finns i filmen nedan.

Lycka till!

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Att göra en pudel – varför heter det så?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Varför säger man "mellan hägg och syren"?

Vad betyder "ersättning utgår"?

VD eller vd?

Vad är Blåkulla och var ligger det?

Doft eller lukt – vad är det för skillnad?

Kvalité eller kvalitet?