Du eller ni?



Vid kassan möts du av en fråga från expediten:
"Önskar ni något mer?" Förvirrad tittar du dig omkring. Vilka menar han? Du är ju ensam. Så inser du faktum: Du har tilltalats med ni ... Ser du så gammal ut?

Du-reform
Låt oss ta det från början. På 1960-talet inleddes det allmänna
"duandet", berättar Språkrådet. Här gjorde Bror Rexed en viktig insats. När han blev generaldirektör för Medicinalstyrelsen sade han att han ville tilltala sin personal med du och själv bli duad.

Pressen uppmärksammade det hela och så var du-reformen i gång. Det hela handlade om en process som blev genomförd under 1970-talet.

Min fru och min herre
En vanlig missuppfattning är att folk alltid sade ni till varandra "förr i tiden". Men äldre personer minns att ordet ni var nedsättande. Det var inte (som i tyskan, danskan och franskan) brukligt att använda ni som artighetspronomen. Alla som var med på 30-talet – eller har sett filmer från den tiden – har hört repliker som denna: "Varsågod direktör Karlsson!", "Vad önskar min herre äta?" och "Vill kandidaten ha mera te?". Man tilltalade alltså varandra i tredje person. För barn gällde det att tilltala vuxna de inte var släkt med, med tant och farbror, till exempel: "Kan tant säga vad klockan är?".

Detta tilltalssätt började kännas krångligt och förlegat. Dessutom ägde en allmän demokratisering rum, och du-reformen fick alltså en stor genomslagskraft.

Nytt niande
Men nu, år 2008, säger alltså folk ni till varandra ...?! Språkrådet förklarar att den yngre generationen aldrig upplevt det krångliga tilltalet i tredje person. De har därför ingen känsla för att ni skulle vara nedsättande. De har dessutom knappt hört någon säga ni. Ändå finns det ett nytt niande hos just yngre människor som har service-
yrken. Vi vet ännu inte om detta tilltalssätt kommer att överleva.

Inte dua kungen
Som bekant lever tilltal i tredje person kvar, när det gäller kunglig-
heter. Till dem får man inte säga du, åtminstone inte officiellt.
I stället gäller: "Vad tycker Ers Majestät?" och "Kan Kronprinsessan
berätta mera?". Detta finns det givetvis åsikter om också. Hos alla parter. Men det är en annan historia.

Bonus: Ett besök på Haga år 1945, där prinsessorna och prinsen har julstök.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Omständlig eller omständig?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Skillnaden mellan nått och nåt

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Fars dag eller farsdag?