Influencer eller influerare, vad heter det?


Följer du någon influencer i sociala medier? Kanske är du en själv? Det är jag! I dag tar vi en titt på ordet influencer eller, som det ska heta på svenska, influerare.
 


Till att börja med ska vi kanske ställa fråga: Vad är en influencer? Ordet i sig ger svaret: någon som influerar andra. Influence är ju det engelska ordet för påverka.

En influencer finns i sociala medier, på olika plattformar, för att inspirera, motivera och (självklart) påverka sina följare så att de skrider till handling på något sätt: ofta för att köpa vissa produkter eller anamma en viss livsstil. En framgångsrik influencer har stort förtroende hos sina följare och därmed möjlighet till stor påverkan.

Det var år 2016 som ordet influencer fick riktigt stor spridning. I dag är influencer ett yrke som man faktiskt kan utbilda sig till. Influencern fungerar som ambassadör för olika varumärken och livsstilar, och det blir allt vanligare för företag att göra reklam via en sådan i stället för via traditionell marknadsföring.

På svenska ska vi använda ordet influerare i stället för influencer. Det rekommenderar Språkrådet som ju är Sverige högsta rådgivande organ inom språkfrågor.

Vad tycker då Falkblick-Anna om ordet influerare? Svar: Bra. Varför inte använda ett svenskt ord om det finns och inte är svårt att uttala?

Dessutom råder det missuppfattningar kring stavningen av det engelska ordet influencer. Folk skriver ofta "influenser" (med s i stället för c) som en slags blandning mellan svenska och engelska. Till och med varianten "influensa" (om en kvinnlig influerare förekommer).

Från och med nu kommer Falkblick-Anna att använda ordet influerare. Men det ska medges: Ordet influencer användes medvetet ovan eftersom det är detta folk oftast söker på. Man måste ju vara smart också, hehe.

Slutligen lite humor, så här på fredagseftermiddagen: En outfluencers dagbokDet är en parodi och självklart framtagen med glimten i ögat. Lite självironi måste vi influerare ha. Ja, jag är faktiskt också en influerare, via min reseblogg! :)
Trevlig helg!

PS. Vill du kommentera eller diskutera? Välkommen till Falkblick Kommunikations Facebooksida.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?