Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt
Hur uttalar du ordet kex? Välkommen till avsnitt 7 av Fredagsfemman, en serie snabba språkråd på fredagar. I dag tittar vi på orden där det finns delade meningar om uttalet.


#1 Kex
Är du från Göteborg? Ja, då uttalar du troligen godsaken kex (eller käx som det också kan stavas) med tj-ljud. Är du däremot från Sveriges huvudstad är sannolikheten högre att du tillhör "Team K" och uttalar ordet med k-ljud. Båda uttalen är rätt enligt Språkrådet. Här kan du läsa mer om uttal och stavning av ordet kex/käx.

#2 Chef
Oavsett om din chef är en person som skäller eller inte, kanske du kallar hen för "schäf"? Ja, här fungerar faktiskt både e- och ä-uttal. Här kan du läsa mer om uttalet av ordet chef.

#3 2017
Nu är vi inne i den andra månaden på år 2017. Men hur uttalar du årtalet: "tjugohundrasjutton" eller "tvåtusensjutton"? Enligt Språkrådet är den första varianten att föredra. Läs mer om uttalet av årtal här (där jag också bjuder på ett filmtips du inte får missa).

#4 Midsommar

Visserligen är det rätt långt till denna magiska högtid just nu. Men det hindrar oss inte från att ta en titt på uttalet. Här finns det också två "team": De som uttalar midsommar med d och de som uttalar det med s. Båda sätten är korrekta! Läs mer här om uttalet av ordet midsommar.

#5 Koncern
Ordet koncern är dagens sista exempel på ord som kan uttalas på olika sätt. Kanske uttalar du det med ä som i "modern"? Eller också använder du ett ö-ljud. Båda varianterna är godkända men Språkrådet förespråkar uttal med ä. Detta har skrivit om i tidigare språkråd, där du även får ta del av en tänkvärd liten text om hur det var före mobiltelefonernas tid. Läs den! Det är en av de bästa texter jag läst ...

Ha en skön helg, med eller utan kex!


PS. Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida!

Foto: Pixabay.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?