De vanligaste språkfelen just nu

 


Det är sommar och semester men Falkblick-Anna gör språkspaningar ändå. Det är oundvikligt i sociala medier där felen tyvärr frodas mer än växterna i trädgårdens rabatter. Vi tar en titt på de kanske vanligaste språkfelen sommaren 2021.


Väll
Låt dig inte förledas av hur ord uttalas. Det stämmer inte alltid med hur de ska stavas. Ordet "väl" må ha ett kort a men det ska inte vara två l i ordet. Det heter väl och inget annat.

Nått
Om du menar "nåt" i betydelsen "något" ska det bara vara ett enda t i ordet. Om du däremot menar verbet, "nå, nådde, nått", då är det helt rätt med två t.

Jätte bra
Kan detta vara det allra vanligaste språkfelet just nu? Väldigt många skriver isär "jättebra" fast det ska vara ett enda ord. "Jätte" är inget adjektiv i utan en förstärkande förled till ordet bra. Jämför "superbra". Prova att särskriva det sistnämnda ordet, så får du dig kanske ett gott skratt. 

50 års fest
Inte ska du ha fest i hela 50 år? Det är nämligen vad stavningen "50 års fest" betyder. Glöm inte  bindestrecket och att skriva ihop "års" och "fest".

Skämt o sido
"O sido" är en ren missuppfattning. Det heter "skämt åsido", det vill säga "vid sidan av" eller "utöver" skämtet.

Vart är den köpt?
I talspråk och dialekter må det vara hänt att säga "vart" om både riktning och befintlighet. Men i skrift är det skillnad. "Vart" anger riktning och "var" befintlighet. "Vart åker du?" men "var är du?" är vad som gäller. 

Dem vet inte
Slutligen kommer den klassiska förvirringen kring skillnaden mellan "de" och "dem". Här hänvisar Falkblick-Anna helt enkelt till Lilla de- och dem-skolan som förhoppningsvis reder ut begreppen. Om det ändå känns osäkert, skriv hellre "dom" genomgående så blir det garanterat rätt.

Vad har då bilden ovan med detta inlägg att göra?
Jo, du gissade rätt. Ju mer man läser, desto fler ord känner man ju igen. Den som läst ordet "väl" tusentals gånger i olika romaner vet att det inte stavas "väll". Sedan finns det självklart mängder av läs- och skrivsvårigheter vilket vi får ha den största respekt för. Dessa råd gäller gemene man, och Falkblick-Annas ibland raljerande ord är inte illa menade utan framförda med glimten i ögat.

Vill du kommentera eller diskutera? Välkommen till Falkblick Kommunikations Faceboksida.
Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Fars dag eller farsdag?