Julhälsning från Falkblick-Anna

 


Hej alla Falkblick-följare! Här kommer en julhälsning från falken själv, det vill säga Falkblick-Anna. Varför denna tystnad? Här är svaret!

Till att början med vill jag (Falkblick-Anna) tacka så mycket för att du som läsare/följare hänger här trots bristen på uppdateringar på senare tid.

Har det hänt något? Ja, det kanske man kan fråga sig när språkråden har kommit med ytterst spridda skurar under hösten. Det hela har dock sin förklaring.

Jag har haft mer fullt upp i mitt företag än någonsin
. Inte självklart under detta pandemiår, så klart, men så är det. 

Givetvis är jag både glad och tacksam. Icke desto mindre har det varit extremt intensivt, så bloggandet har fått läggas på is. Det gäller också min reseblogg, där jag faktiskt har skrivit ett inlägg i ämnet: "Bloggpaus på grund av tidsbrist!".

När man (jag) skriver och språkgranskar exakt hela dagarna är det inte direkt det som står på agendan på kvällarna. Nej, då vill jag ta promenader i min lilla idylliska stad, ett perfekt sak att göra när livet går i expressfart

Ändå är det så mycket jag vill berätta, så många råd jag så gärna vill ge att det kliar i fingrarna. Men det kommer! Först ska jag bara avrunda detta företagsår och landa lite i julledigheten.

Vad är det då jag har gjort hela hösten? Jo, främst har jag (som de senaste åtta åren) jobbat med Sveriges ledande handelsbolag inom vvs och va: Dahl Sverige AB. Det är ett företag som verkligen gör det lilla extra för sina kunder! Likaså har jag, som det senaste decenniet, jobbat med den eminenta friskolan Europaskolan, som finns i Strängnäs och Malmköping. De får mig ofta att önska att jag gick i gymnasiet igen ... Vidare har jag jobbat åt Statens institutionsstyrelse, både med språkgranskning av forskningsrapporter och som kommunikatör i deras projekt med lansering av ett helt nytt journalsystem. Jag jobbar också med MVU i Uppsala, en ideell förening som verkar mot våld i nära relationer. De bedriver extra viktigt arbete i dessa pandemitider, då många är isolerade i hemmet. Ännu fler kunder finns såklart på listan; fortsättning följer ...

Hur blir det då med språkråden framöver?
Jo, trots min bloggpaus, kommer det nog att dyka upp ett och annat råd framöver. I alla fall när när julefriden har lagt sig. 

Årets sista språkråd: 
Adventsstjärna eller julstjärna?


Nu lyser stjärnor i de flesta hem! Men vad kallas pyntet egentligen? Heter det adventsstjärna eller julstjärna? Och vad kallas kalendrarna?

Stjärnor
Advent kommer av latinets adventus och betyder "ankomst". Det är Jesu ankomst, inte hans födelse som man syftar på. Adventsstjärnor hängs som bekant upp första söndagen i advent, då väntan på Jesu ankomst börjar.

Att kalla stjärnan julstjärna kan betyda att man förknippar den med själva Betlehemsstjärnan. Men förleden jul markerar också det mindre kristna arvet i jultraditionerna. Julen uppfattas ju i dag mer som en festhögtid än en kristen högtid.

Är du nyfiken på hur det gick till när adventsstjärnan gjorde sitt intåg i svenska hem? Då kan du läsa här.

Kalendrar

Den traditionella papperskalendern med luckor hette ursprungligen adventskalender. Men de senaste decennierna har ordet julkalender blivit allt vanligare. Särskilt dominerande är julkalender som benämning på de tv- och radioprogram som sänds för barn under december.

Vi som var små på 70-talet minns med blandade känslor Teskedsgumman och Broster Broster. Följ med på en nostalgiresa genom 70-talets kalendrar!

God jul och gott nytt år, 
önskar Anna på Falkblick Kommunikation AB

PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Fars dag eller farsdag?