Material eller materiel?
Vad är det egentligen för betydelseskillnad mellan orden materiel och material? Här reder vi ut begreppen.
Falkblick-Anna minns (med fasa) redskapsgymnastiken i grundskolan. Det skulle hoppas över plintar och klättras på diverse ribbstolar. De där plintarna stod i ett förråd med andra svettstinkande prylar som på lärarens kommando skulle dras fram i gymnastiksalen. Ja, detta tilldrog sig på den tiden då skolämnet fortfarande hette gymnastik och inte idrott och hälsa.
Men vad har nu detta med dagens språkråd att göra? Jo, dessa gymnastikredskap kallades nämligen för materiel. Materiel betyder nämligen enligt ordböckerna ’hjälpmedel, redskap’ medan material betyder ’råämne för bearbetning, substans’.
Språkrådet berättar att man ibland försöker upprätthålla den här skillnaden mellan orden materiel och material. Det talas ju till exempel om sjukvårdsmateriel medan byggnadsmaterial kan handla om det råämne som används i en konstruktion, till exempel i Eiffeltornet.
Både material och materiel kommer dock från samma latinska ord: materia. Det har bara fått olika former i svenskan.
Den senaste rekommendationen från Språkrådet är denna: Använd enbart ordet material – genomgående. I praktiken kan det nämligen vara svårt att hålla isär de olika betydelserna. Se där, problemet är löst!
Vad består då Eiffeltornet av, undrar kanske vän av ordning? Jo, järn! Se där igen, nu utökades (kanske) din allmänbildning på flera sätt. Det gjorde i alla fall Falkblick-Annas, utan hjälp av stinkande redskap.
PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!
Foto: Chris Coudron on Unsplash