Lilla skolan om citattecken




Vad heter de egentligen, de där små tecknen som brukar omge citat? Dessutom: Hur ska man skriva dem? Här är svaren: i Lilla skolan om citattecken.

Du är på föreläsning och följer med spänning framträdandet vid podiet. Då viftar plötsligt föreläsaren med fingrarna i luften och säger: "Inom situationstecken."

Citation, inte situation
Genast tappar du tråden och irritationen bubblar upp. "Nej, nej!" skriker du inombords.
Det heter ju inte situation i detta sammanhang, utan citation: ett ord som kommer av citat.



Men klok och sansad som du är, lägger du band på dig. Efteråt skickar du dock ett mejl till föreläsaren med detta råd: "Säg helt enkelt citattecken i stället. Det är ett råd från språkvetarna. Då slipper man risken för feltolkningar." Se där, nu har du gjort en insats för språkvården och Falkblick-Anna applåderar!

Använd svenska citattecken i svenskan
Visste du att det är skillnad mellan engelska och svenska citattecken? I svenskan använder man tecknet som ser ut som små nior, både före och efter citatet. I engelskan däremot ser det första citattecknet i citatet ut som en liten sexa. Det andra tecknet ser ut som i svenskan, som en nia. Se bild ovan!

Skilj mellan citattecken och tumtecken
Hur citattecken exakt ser ut i de enskilda fallen beror också på vilket typsnitt som används. Förväxla dock inte citattecken med tumtecken. Tumtecken är två raka, lodräta streck. Dock kan vissa citattecken påminna om dessa, särskilt inom bokstavsfamiljer med sans-seriffer (bokstäver utan små klackar eller tvärstreck i ändarna av bokstavsstaplarna). 


Vill du kommentera eller diskutera? Välkommen till Falkblick Kommunikations Facebooksida.



Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Omständlig eller omständig?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Skillnaden mellan nått och nåt

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Vanligaste bokstaven?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?