Hur ska man uttala årtalet 2020?Gott nytt år 2020! Men hur uttalar du detta nya årtal? Säger du "tvåtusentjugo" eller "tjugohundratjugo"? Kanske rentav "tjugotjugo" för att förenkla? Berätta gärna!


Språkrådet rekommenderar benämningen tjugohundratalet för perioden 2000–2099. Syftar man på årtusendet 2000–2999 heter det tvåtusentalet. Man bör därmed också säga tjugohundratjugo, inte tvåtusentjugo, enligt dem.

Det är viktigt att skilja på århundrade och årtusende, för att undvika missförstånd. Språkrådet tar följande fråga som exempel: "Räcker jordens lager av kol halva tvåtusentalet?". Den som frågar bör ha klart för sig om hen menar tiden fram till år 2050 eller 2500. En skillnad på 450 år! En del tycker att uttrycket tjugohundra känns konstigt, men det är lika logiskt som elvahundra och nittonhundra, menar Språkrådet.

Hur är det då med namnen på de olika decennierna under ett århundrade? Språkrådet rekommenderar 00-talet (uttalas som det skrivs: nollnolltalet) för 2000–2009. Det andra decenniet var tiotalet, 2010–2020, och nu är det tjugotalet, 2010–2020. Plötsligt är det inte längre självklart att mena eran för charleston och flapperklänningar när man talar om 20-talet. Ur led är tiden! Men å andra sidan löser det dig. Det är väl få som i dag tror att det handlar om sekelskiftet 1999/2000 när bostadsmäklarna talar om "sekelskiftescharm". Falkblick-Anna blev för övrigt villaägare vid sekelskiftet, dock det senaste (så gammal är hon inte). ;)

Vad säger du själv: tjugohundratjugo, tvåtusentjugo (eller tjugotjugo)? Berätta gärna på Falkblicks Facebooksida!Foto: Jamie Street.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?