Stava rätt till såna och nåt


Överallt verkar det nu florera felstavningar av några mycket vanliga ord. I dag reder vi ut hur såna och nåt ska stavas.

Tillhör du dem som skriver "sånna" och "nått" när du menar såna och nåt? Många verkar numera dubbelteckna konsonanterna i dessa ord fast det inte är korrekt.

Det är förstås lätt att tänka att ett ord ska stavas utifrån hur det uttalas. Vokalljuden i dessa ord är ju onekligen korta.

Men här är förklaringen till att det inte ska vara dubbla konsonanter: Ordet såna är nämligen en förkortad version av ordet sådana och där finns ju bara ett n. På samma sätt är ordet nåt en förkortad version av något. (Om man däremot avser verbet nå i dåtid, till exempel att man har "nått fram någonstans", då ska det förstås vara två t.)

Varför skriver då så många personer fel? Falkblick-Anna har sin teori om att det kanske handlar om ovana vid att se dessa ord i skrift. Dyslexi eller ovana vid att skriva får man förstås inte heller bortse från. Allt har ju sin förklaring. Men nu vet du. Sprid gärna budskapet!

Vill du diskutera eller kommentera det här inlägget?
Välkommen till Falkblick Kommunikations Facebooksida.
Foto: Lukas Blazek.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?