Nu är Falkblick Kommunikation i gång efter semestern


Hej, hej! Nu har Falkblick-Anna landat på kontoret igen. Jag har haft en välbehövlig paus från dator och jobb men är nu laddad inför hösten. Först ut är dock ett språkråd med anknytning till sommaren. Vad betyder egentligen orden lov, ferie och semester?

Lov, ferie och semester
Sommar förknippar vi med ledighet och för den perioden finns det flera ord: lov, ferie och semester. De två första innebär ledighet från skola och studier, det sista ledighet från arbete.

Vad betyder lov?
Ordet lov har använts sedan 1600-talet. Det kommer helt enkelt av lov i betydelsen 'tillåtelse', berättar Språkrådet, det vill säga 'tillåtelse att vara ledig och borta från undervisning'.

Vad betyder ferie?
Ferie är lånat från latinets feriæ, som egentligen betyder 'högtidsdagar'. Även detta ord finns i betydelsen 'ledighet från undervisning' sedan 1600-talet.

Vad betyder semester?
Också ordet semester kommer från latinet. Det betyder i grunden 'sexmånadersperiod'. Här gäller det att passa sig i samtal med andra skandinaver, liksom med engelsmän och tyskar. Det är nämligen bara på svenska som semester betyder ledighet! I andra språk avser man motsatsen – ett halvt läsår, det vill säga det vi kallar en 'termin'.

Semester i Sverige sedan 1938I
Sverige har vi använt semester i betydelsen 'ledighet från arbete' sedan 1700-talet. Men på den tiden var det knappast aktuellt för gemene man ... Från början avsågs officerares rätt att vara lediga under en viss period. Först 1938 kom lagen om rätten till betald semester – till en början två veckor.

Annorlunda betydelse i Norge och Danmark
Danmark och Norge heter det ferie, både då man talar om ledighet från undervisning och från arbete. Också där används ordet lov i betydelsen 'tillåtelse', men inte om ledighet från undervisning. Och semester är, som sagt, detsamma som 'termin' för våra nordiska grannar.
Hoppas att du har haft en fin ledighet, oavsett vad du kallar den! Vi hörs och ses snart igen i bokstavsdjungeln.

PS. Är du nyfiken på vad Falkblick Kommunikation är för ett företag? Här kan du läsa om mina tio
år som företagare
och hur det gick till att skapa det som i dag är drömjobbet för mig.

Foto: Anna Ström Åhlén. Bilden visar Karpathos i Grekland. Välkommen att besöka min reseblogg för mer reseinspiration!

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?