Klädnypor eller tvättklämmor?


Ibland blir man förvånad. Aldrig hade jag (Falkblick-Anna) kunnat ana hur många som skulle engagera sig i namnet på de små saker som används för att hänga tvätt. "Klädnypor eller tvättklämmor?" var frågan men det fanns betydligt fler alternativ än så. Efter snart en vecka fortsätter svaren att rasa in!

Det hela började med att jag skulle hänga tvätt ute. Den senaste tidens soliga väder har ju verkligen bjudit in till det. Jag tycker också att det finns något rogivande med att låta kläder och lakan fladdra för vinden. För att inte tala om hur gott de doftar sen!

Då upptäckte jag att många av förra årets klädnypor gått sönder. Ja, jag kallar dem så, de där små sakerna som man nyper fast tvätten med. Det blev en tur ner till den lokala Icabutiken, där ett paket (tyvärr i plast) inhandlades.

På paketet stod det "Tvättklämmor", ett ord jag faktiskt aldrig hört någon använda. Nyfiken lade jag upp en enkät på Facebooksidan för Falkblick Kommunikation. Vad sade månne mina läsare: tvättklämmor eller klädnypor? Kanske var frågan dialektal, så jag undrade också varifrån de kom.

Så började svaren ramla in, och det bara fortsätter! Än i dag (fem dagar senare!) fortsätter folk att med stort engagemang delta i enkäten.

Jag har nu lärt mig att klädnypor är mest förekommande i Sverige. På andra plats kommer tvättklämmor (eller tvätteklämmor), ett ord som främst används i Skåne.

Men det finns så många fler varianter! Här är de flesta svaren, utan inbördes ordning. Listan kan också komma att fyllas på.

klädnypor (de flesta svaren, men några har angivit Stockholm, Halmstad, Dalarna, Uppland, Västmanland, Västergötland. Ångermanland, Göteborg)
klädklämmor
klänypär (norrländsk göteborgare)
tvättklämmer (Skåne, Norrland)
tvätteklämmor (Skåne)
knäppen (Blekinge)
knäpper
kleklipan, kleklip (jämtska)
klykor (Norge, Hisingen i Göteborg, norra Halland)
kläänypör (Dalarna)
kläknäpper
kläknäppare
klädklämmor
kläkniper
kläanyper
klänypern
klädkneppe
klenypan
knipor (Ekenäs)
klykor (Göteborg)
pyykkipoika (finska)
klippra (Jämtland)
klypor, klyper (Höga kusten, Värmland)
bykpojkar (Åbo, Pargas)
tvättnypor
töjklemme (danska)
Wäscheklammer (tyska)
pinzas (spanska)Vad säger du själv?
Välkommen att svara på Falkblick Kommunikations Facebooksida!

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?