Allt du behöver veta om alla hjärtans dag

Är blommorna inköpta och chokladen inslagen? I dag är det Valentindagen, mer känd som alla hjärtans dag. Här är allt du behöver veta för att imponera på din käraste.


Varifrån kommer egentligen namnet Valetine's Day? Svaret hittar vi i den katolska kyrkan på 400-talet. Då firade de ett helgon vid namn Valentinus. Exakt vem denne var är oklart, eftersom det fanns flera olika martyrer med detta namn. Läs mer nedan!

Sankt Valentinus namnsdag råkade infalla under den tid då det blir vår i Sydeuropa. Men vänta nu – Sydeuropa? Är inte Valentindagen en amerikansk tradition? Nej, trots att firandet för Sveriges del kommer från USA, har det sina rötter i en antik vårfest.

Syftet var (särskilt i Västeuropa) att para ihop ungdomar två och två inför vårens och sommarens lekar och danser. Olika talesätt uppstod, till exempel "att det var vid Valentin som fåglarna valde sin partner" berättar Nationalencyklopedin.

Under medeltiden började ynglingar uppvakta sina kärestor med kärleksbrev på rim, så kallad valentinposei.

Olika legender om helgonet Sankt Valentinus florerade. Enligt en ska helgonet ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter. Men enligt en annan var Valentin en kristen som fick lida martyrdöden i Rom. Detta efter att ha trotsat kejsarens förbud att viga unga par. Innan han blev avrättad smugglade han ut ett kort till fångvaktarens dotter: det första Valentinkortet!

Den äldsta bevarade Valentinhälsningen är från 1477, då den unga Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade som hon kallade sin "worshipful and well beloved Valentine".

På 1800-talet kom tryckta och dekorerade kort, ofta smyckade med sidenband och sammet.

Det svenska firandet av Valentindagen har som sagt ingen antik tradition, troligen på grund av att våren knappast gör entré i februari här.

På 1960-talet blev datumet den 14 februari etablerat som alla hjärtans dag i Sverige – av vissa affärsbranscher, med inspiration från USA.

På svenska skriver vi Valentindagen med versalt V, eftersom Valentin är ett namn. Men alla hjärtans dag skrivs med små bokstäver, precis enligt reglerna för helger och högtider.

Slutligen en riktig snyftare, som inspiration till kärleksfulla hjärtan!


PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!

Apropå USA: Du vet väl att jag också driver en prisbelönt blogg om New York?
Dessutom driver jag resebloggen Travel on a Cloud. Ingen resa är för liten, ingen dröm är för stor!

| More


Foton:
Överst: Element5 Digital on Unsplash

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?