Wifi: stavning och uttal


Trådlöst nätverk är väl knappast något nyhet numera. Vi surfar ju oftast trådlöst, oavsett om det är hemma, i skolan, på jobbet eller på något café. Men hur uttalas och skrivs egentligen den engelska förkortningen wifi?Vad står förkortningen wifi för? Från början var förkortningen ett handelsnamn som lanserades av branschorganisationen Wi-Fi Alliance, berättar Språkrådet. Förkortningen betyder egentligen inget. Den var helt enkelt en ordlek på hi-fi, alltså high fidelity.

Enligt svenska skrivregler ska wifi skrivas med små bokstäver. Det beror på att det är en förkortning som kan utläsas som ett vanligt ord. Jämför cd, vd och cv som också ska skrivas med små bokstäver. Det enklaste är dock att skriva trådlöst nätverk, menar Språkrådet, eller bara nätverk.

Hur ska man uttala ordet wifi? Här rekommenderar Språkrådet uttalet "vifi". Men de berättar också att det finns flera tänkbara uttal. Det engelska uttalet "wajfaj" är mycket utbrett och även det som undertecknad använder. Uttalet "faj" beror här på vokalsymmetripåverkan från stavelsen waj. Vissa säger också "wajfi".


PS. Hur uttalar och stavar du wifi? Berätta gärna på Falkblick på Facebook. Där kan du också diskutera med andra språkintresserade.


Photo by rawpixel.com on Unsplash.comPopulära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?

Munsbit eller mumsbit?