Tio tips för korrekturläsning
Du har läst texten tio gånger och den ser jättebra ut. Sedan skickar du iväg den (i värsta fall till tryck) och först då ser du det, det där lilla retliga korrfelet. Någon som känner igen sig?
Att missa korrfel är så lätt gjort. Det händer förstås alla – även proffs. Vi är ju till syvende och sist bara människor, inte maskiner.
Men är det tryckt så är det kört – ledsen, Rachel i Vänner!
Men hör du, Rachel – och alla andra – det finns vissa tips och tricks för att lättare hitta korrfel. Här är några av dem!
Till att börja med, är det bra att känna till hur vi egentligen läser. Vi läser nämligen inte bokstav för bokstav utan så kallade ordbilder.
Ögat skannar snabbt ordet och känner igen bilden av det, sedan tidigare. Till exempel så känner vi igen bilden av ordet "tidningspapper". Därför är det inte så konstigt att omkastade eller saknade bokstäver missas. Konturen runt ordet är ju fortfarande densamma, även om det till exempel skulle stå "tidingspapper" (med avsaknad av ett n).
Om ordet står med versaler, kursiv eller fet stil försvinner den kända ordbilden och du måste tyda bokstav för bokstav. Se själv: TIDNINGSPAPPER, tidningspapper och tidningspapper. Använd därför en läsvänlig stil i större delen av din text.
Tio tips för korrekturläsning:
1. Läs texten på en utskrift.
2. Läs texten på en läsplatta med rejäl förstoring.
3. Läs texten med olika typsnitt.
4. Läs texten långsamt.
5. Läs texten högt.
6. Läs varje ord bokstav för bokstav.
7. Läs texten baklänges.
8. Läs texten i omgångar och låt den vila mellan varje.
9. Låt någon annan läsa igenom texten.
10. Kolla en extra gång när alla ändringar är införda.
Hur gör du själv för att hitta korrfel? Berätta gärna på Falkblicks Facebooksida!