Hur ska man uttala ordet egentligen?

– Vad menar du ejengklien? säger din kollega. Förklara ordenkligt! Du gnisslar tänder och retar ihjäl dig. Hur är det egentligen? Kan folk inte tala ordentligt?

Professorn förklarar
Lars-Gunnar Andersson är professor i svenska vid Göteborgs universitet. I radioprogrammet Språket har han förklarat uttalet av ordet egentligen.

Anledningen till att många säger "ejengklien", är att de för över den första stavelsens sista ljud till nästa stavelse. I uttalet delar de helt enkelt upp ordet i delarna "egen + tligen". Uttalet blir då "ejengklien", eftersom en stavelse i svenskan inte kan inledas av "tl" – däremot av "kl". Det här i sin tur leder till ett "eng"-ljud före k:et: "ejengklien".

Korrekt uttal enligt Språkrådet
Det korrekta uttalet är /e'jän:tligen/, skriver Språkrådet, som är Sveriges högsta instans inom språkfrågor.

Lars-Gunnar Andersson menar, att om denna förklaring stämmer borde samma uttalsförändring dyka upp i ord som äntligen och ordentligt. Och så är ju fallet! Vem har inte hört folk säga "änkligen" och "ordenkligt"? Särskilt kan man höra detta hos ungdomar, berättar Lars-Gunnar Andersson.

Skillnad mellan talspråk och skriftspråk
Nu får vi hoppas att dessa uttal inte smittar och slår igenom i skriftspråket. Viss spridning kan dock konstateras, så fram med vaccinet alla språkpoliser!

Vill du kommentera eller diskutera? Välkommen till Falkblick Kommunikations Facebooksida.

 
Foto: Max Pixel.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Omständlig eller omständig?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Munsbit eller mumsbit?