Fredagsfemman: Fem ord som lätt blir felstavade

En takterrass i New York. Foto: Anna Ström Åhlén.Fredagsfemman är tillbaka, nu med sjätte avsnittet. I dag tar vi en titt på fem ord som många stavar fel.


#1 Terrass
Stavningen av ordet terrass verkar vara en svår nöt att knäcka inom såväl rese- som mäklarbranschen.

Ofta, ofta missar skribenten ett r och skriver "terass". Kanske för att skribenten tror att ordet avser en plats där man sitter och dricker te? Men te har ingenting med saken att göra. Terrass kommer av det franska ordet terrasse som i sin tur härstammar från latinska terracea (jämför latinska terra som betyder "jord"). Terrasser på marknivå är alltså ursprunget.

#2 Åsido (i "Skämt åsido")
Här tror många att det heter "skämt och sido". Svar: nej. Ordet åsido betyder "åt sidan". Man ska alltså lägga skämtet åt sidan.

#3 Heja
Glada utrop som "heja dig" är trevliga. Men de blir ännu trevligare om man nöjer sig med ett enda j. Detsamma gäller orden nojig och Fejan (slangord för Facebook). En vokal före j är alltid kort i svenskan så enligt stavningsnormerna har det varit överflödigt med dubbelteckning av konsonanten j.

#4 Nåt

Den talspråkliga och korta formen av något ska skrivas nåt, inte "nått". Den är ju en sammandragning av just ordet något och det stavas bara med ett t.

#5 Jättebra
Numera verkar det nästan vara vanligare att skriva isär ordet jättebra än att skriva ihop det. Det handlar dock om ett enda ord. Jätte är ett förstärkande led som hör till adjektivet bra, inte ett separat adjektiv. Särskrivning av liknande uttryck kan leda till förödande missförstånd som detta: super bra.

Trevlig helg! Dela gärna med dig av dina nyvunna kunskaper men glöm inte glimten i ögat. Självklart finns det viktigare saker här i världen. ;)


PS. Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida!

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?