Fredagsfemman: Stor eller liten bokstav?










Det är fredag igen och dags för Fredagsfemman! I dag handlar det om små och stora bokstäver. Du hänger väl med?

Att meningar börjar med stor bokstav har de flesta koll på. Lugn, vi ska inte köra detta på nivån "Fem myror är fler än fyra elefanter". Däremot kan det vara intressant att ta en titt på när olika ord ska inledas med stor bokstav. Här är några tips och fällor.

#1 Ha små bokstäver i svenska titlar
Kanske har du fått en sån där jättelång titel med fem ord, som inkluderar fina engelska ord? Då ska den troligen fungera internationellt. Varje ord inleds då med versal (stor bokstav): Key Account Junior Manager eller liknande.

Men svenska titlar, de skrivs med små bokstäver, oavsett om du är läkare, professor, verkställande direktör eller marknadschef. Om en titel inleder en mening eller en ny rad, till exempel på ett visitkort, då går det förstås bra att börja med stor bokstav.

#2 Ha små bokstäver i namn helger och högtider
Julen närmar sig med stormsteg. Det är lätt att bli exalterad och kanske betona detta när man skriver: "Snart är det Julafton". Men, stopp och belägg! Namn på högtider och helgdagar ska skrivas med små bokstäver: alla helgons dag, juldagen, nyårsafton och midsommarafton. När det är ett namn med, blir det dock stor bokstav: Kristi himmelsfärdsdag.

#3 Ha stor bokstav i det som är egennamn
Är du tveksam till om ett ord ska inledas med stor bokstav? Tänk då efter: Är det ett egennamn eller är det bara ett substantiv? Namn inleds med stor bokstav och substantiv gör det inte. (Såvida du inte skriver på tyska.) Vissa namn har dock så småningom blivit så vanliga att de övergått till att bli vanliga substantiv. Ett exempel är Jacuzzi som numera ett allmänt ord för bubbelbadkar, oavsett märke: jacuzzi.

# Undvik att bara skriva med stora bokstäver 

TYCKER DU ATT DEN HÄR TEXTEN ÄR SVÅR ATT LÄSA? DET BEROR PÅ ATT DU INTE KAN SE ORDBILDERNA. Nej, det här fungerar troligen bättre. Vi läser ju inte bokstav för bokstav utan i form av bilder som hjärnan minns konturerna kring. Det är därför även kursiv och fetstilt text blir svårläst om den förekommer i stora textpartier.

#5 Markera viktiga ord på annat sätt än med stor bokstav
Ibland vill man betona ett ord i en text: "Vet du vem som kom? Jo, min Farmor!". Skriver du så?
"Fel, fel, fel!" som Brasse i Fem myror skulle ha sagt. Betona hellre ordet på annat sätt, om farmors besök var oväntat. Kanske med kursiv stil: "Vet du vem som kom? Jo, min farmor!".

Förresten, vi tar väl en titt på Fem myror är fler än fyra elefanter trots allt? Trevlig helg!  

PS. Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida!

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?