Fredagsfemman: Koll på rätt tecken

Fredagsfemman är inne på sitt femte avsnitt. I dag handlar det om att välja rätt tecken. Har du koll?


#1 Skilj mellan kolon och semikolon
Många, till och med journalister, gör fel när det gäller användningen av kolon (:) och semikolon (;). Ett (fiktivt) exempel hos bloggare: "Partyprinsessan Pia; en blogg om smink". I det här fallet måste det vara kolon efter namnet. Semikolon ska nämligen bara användas på två sätt: 1. Före en fullständig mening som är tätt sammanhängande med meningen före. 2. Som avdelare mellan grupper i uppräkningar. Här kan du se exempel och läsa mer om hur man använder semikolon och kolon.

#2 Använd svenska citattecken i svenskan
Visste du att det är skillnad mellan engelska och svenska citattecken? I svenskan använder man tecknet som ser ut som små nior, både före och efter citatet. I engelskan däremot ser det första citattecknet i citatet ut som en liten sexa. Det andra tecknet ser ut som i svenskan, som en nia. Se bild högst upp i detta inlägg!

#3 Skilj mellan apostrof och accent
Nästan som Hamlet med dödskallen i handen, undrar man ibland: "Accent eller apostrof, det är frågan." Dessutom finns det ju två typer av accent – akut och grav. Fast, vet du vad? Hamlet hade inte någon dödskalle i handen när han sade "att vara eller inte vara". Läs mer om både Hamlet och apostrof/accent här. (Skrattvarning.)

#4 Använd inte tecknet & när som helst

Jag tror de flesta är överens. Det är ganska snyggt, det där &-tecknet. Sen tar det ju mycket mindre plats än ordet och. Därmed skriver många "Jesper & jag", "resor & mat", "tips & tricks" och så vidare.

Det finns dock bara två etablerade användningsområden i svenskan för tecknet &: Dels används det i kommersiella sammanhang som i firmanamn, till exempel Andersson & Pettersson AB, dels vid angivande av litteraturuppgifter, till exempel. Olsson & Svensson, 1988. Källa: Språkrådets frågelåda.

I logotyper, konst och reklam med mera kan dock & användas under så kallad grafisk frihet.

#5 Ha inte apostrof i genitiv i svenskan
"Välkommen till Jeanette's fotvård" kan det stå på dörren till en fotvårdssalong. Men tyvärr, det är fel. Inte att du är välkommen, men att använda apostrof i genitiv i svenskan. Jeanettes heter det och inget annat.

Trevlig helg! Briljera gärna med dina nyvunna kunskaper vid lördagsmiddagen. Men glöm inte glimten i ögat. ;)


PS. Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida!

Populära inlägg i den här bloggen

Att göra en pudel – varför heter det så?

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Heter det nattygsbord eller nattduksbord?

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt