Fredagsfemman: Detaljerna som ger kvalitet hela vägen


Tredje delen av Fredagsfemman är här på Falkblickbloggen. I dag får du tips om de små detaljerna som signalerar kvalitet hela vägen. För vem vill inte göra det? 

Sakta men säkert lär jag (Falkblick-Anna) upp min bekantskapskrets. Med ett leende på läpparna ser jag Facebookinlägg och mejl som innehåller de där små detaljerna.

Vilka detaljer då, undrar du kanske? Jo, här kommer de, detaljerna som visar att du kan finliret.

#1 Skillnaden mellan korta och långa streck
Bindestreck överallt, det är det många som gör. Falkblick-Anna ryser lite men förstår förstås att alla inte känner till regeln. Dessutom kanske skillnaden inte framgår i vissa typsnitt eller på vissa plattformar. (Så är till exempel fallet med den här bloggens mobilversion, tyvärr.) Här kan du lära dig skillnaden mellan korta och långa streck.

#2 Punkt, punkt, punkt består av tre punkter
Många lutar sig ner på tangentbordet och låter punkterna flöda: ................. Men faktum är att det bara ska vara tre punkter om du vill skriva "punkt, punkt, punkt". Läs mer nedan.

#3 Mellanslag före och efter tre punkter 
Om de tre punkterna visar att något saknas eller signalerar eftertanke, ha då mellanslag före och efter dem. Detta gäller dock inte ett avbrutet ord. Här kan du läsa mer om tre punkter.

#4 Kombinera aldrig "mellan" och tankstreck

Din butik öppnar klockan 09.00 och stänger 17.00. Då skriver du antingen "Öppet 09.00–17.00" eller "Öppet mellan 09.00 och 17.00". Skriv inte "mellan 09.0017.00". Strecket utläses nämligen som "till" och man säger ju inte "mellan 09.00 till 17.00". 

#5 Använd svensk etablerad stavning
Vissa behöver skriva på ett internationellt sätt, visst. Men faktum är att det är länge sedan nu, som svensk språkvård införde stavningen mejl i stället för mail. Ändå ser man titt som tätt den engelska stavningen. Dock inte i texter från stora dagstidningar och företag som ligger i framkant (ja, nu sticker jag ut hakan).

Du skriver väl inte tape? Tänkte väl det. Tejp är den svenska formen av tape och mejl är den svenska formen för mail. Ska man vara riktigt petig går det också att skriva e-postmeddelande eller e-meddelande. Läs mer här.

Trevlig helg och njut av The Cure nedan! (Undertecknad tar dock inget ansvar för felskrivningarna i klippets titel.)

PS. Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida!

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?