Varför heter det Black Friday?


Är du laddad med vassa armbågar och fylld plånbok? I morgon är det ju Black Friday, den stora readagen som även kommit till Sverige. Men varför heter det just Black Friday? 

Oavsett om du tänker kämpa som Monica i Vänner (se filmklipp nedan) eller strunta i alltihop, kan det vara intressant att ta reda på varför readagen heter som den gör.

Black Friday infaller alltid fredagen efter Thanksgiving i USA. Som bekant är detta den största rea- och shoppingdagen i USA. Den markerar samtidigt starten för julhandeln.

New York-nördar som jag
vet av erfarenhet att det amerikanska julpyntandet får stå tillbaka lite i oktober, i motsats till i Sverige. Här kan man ju få se en och annan tomte kika fram redan i oktober. Men i USA följer de olika högtiderna efter varandra: Halloween, Thanksgiving och jul. Julmånaden kallas för övrigt för The Holiday Season men det är en annan historia.

Åter till Black Friday, vars namn kommer från Philadelphia på 60-talet. Uttrycket syftade då på de stora trafik- och folkmassorna som uppstod i samband med readagen. Så småningom spreds uttrycket till hela USA. Det finns också en teori om att namnet syftar på försäljningssiffrorna. Från röda minusposter förvandlas de denna dag till svarta, det vill säga vinst!

Nu har du något att prata om i morgon kväll, för att avleda uppmärksamheten från den tömda plånboken. (Bortförklaringen "Den här gamla trasan?" kan också fungera.)

PS. Du kikar väl in hos Falkblick i morgon igen? Då är det dags för del två av Fredagsfemman.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?