Doft eller lukt – vad är det för skillnad?

Utedasset: En källa till dofter eller lukter? 
Foto: MarkusMarkusMarkusMarkus. (Ja, det skrivs så.)Just nu doftar det underbart i min trädgård: schersmin (ja, det stavas så) och pioner blommar ikapp.

Men hur är det med ordet doft: Kan det även användas om sådant som är obehagligt? Svaret på den frågan är nej, enligt Språkrådet.

Dofter ska vara angenäma, annars handlar det om lukter. När det gäller ironi är det förstås fritt fram ändå. Likaså kan ju våra doftpreferenser vara ganska vitt skilda.

Sommartorparen kanske fullständigt älskar doften av gödsel eller utedass, när säsongen drar i gång?

När det häller verbet är det enbart lukta på som gäller, enligt ordböckerna. Men i dagens språkbruk är det ändå mycket vanligt att man säger "dofta på" något. Det kan alltså inte sägas vara fel, berättar Språkrådet.

För många har till och med uttrycket "dofta på" (om positiva saker) blivit så vanligt att man enbart förknippar "lukt" med sådant som luktar illa. Men saker kan förstås också också lukta gott, likaväl som de kan lukta neutralt. Vill man verkligen uttrycka hur illa något luktar kanske orden stinka eller osa kan framhäva det hela bättre.

Det heter för övrigt luktsinne, inte "doftsinne".

Med detta språkråd vill jag också passa på att önska trevlig sommar. Vi ses och hörs igen i augusti, alla kunder och läsare.

Må så gott!

PS. Vill du diskutera språkfrågor är du alltid välkommen till Falkblick Facebooksida. Där kan det också dyka upp en del nyheter under sommaren.

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Förrän eller förens?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Hur använder man &-tecknet?