Webbplats eller hemsida?

Web site. Foto: James Jordan.Säger du webbplats eller hemsida? Falkblick-Anna tillhör absolut den första kategorin. Ordet hemsida kommer inte (frivilligt) över mina läppar. Trots att ordet numera "får anses vara accepterat" enligt Språkrådet, är det ändå webbplats som de rekommenderar.

Termen hemsida (engelska home page) används i dag för helt olika begrepp: ingångssida, startsida, webbsida och webbplats. Det är därför lämpligare att precisera vad man avser, genom att använda någon av dessa termer.

Ingångssida eller förstasida är den webbsida som tjänar som huvudingång till en viss webbplats.

Startsida är den webbsida som webbläsaren är inställd på att visa vid start.

Webbsida är den mängd information på en webbplats som man kan nå utan att behöva gå vidare via en länk. Det motsvarar ofta det man kan se på skärmen samtidigt eller genom att rulla bilden.

Webbplats är det svenska ordet för engelskans web site. En webbplats kan röra ett visst ämne, en viss organisations verksamhet eller ett visst företags varor och tjänster. Falkblick-Annas webbplats är www.falkblick.se. När vi syftar på samtliga sidor hos någon bör vi använda ordet webbplats.

Tycker du det är krångligt att säga webbplats? Numera hör man ofta "Titta in på vår webb" i stället. Men webbplats är det ord som används av de flesta webbyråer. Ordet sajt fungerar också – men använd då svensk stavning, inte engelska site.

Fortfarande inte övertygad? Läs det här blogginlägget om varför du aldrig mer ska använda ordet hemsida. :)


Vill du diskutera, är du som vanligt välkommen till Falkblicks Facebooksida!


| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?