Varför heter det smörgås?
Foto: Jon Åslund. |
Men varför heter det egentligen smörgås? Ja, inte handlar det om
att bre smör på gåslår, som familjen Hedenhös. (En eloge till manusförfattaren dock, för den kreativa idén.)
Efterleden gås i smörgås syftar troligen på de små smörklumpar som bildades på gräddens yta, när man kärnade smör. De simmade på ytan som gäss. Uttryck som brödskiva med smörgås har med tiden reducerats till bara smörgås. Tidigare hette det smörgäss i plural, men ändelsen -ar tog över med tiden, när den ursprungliga betydelsen började gå förlorad.
Smörgåsbordet har sitt ursprung i 1800-talets brännvinsbord
(= några sorters tilltugg till snapsar före en måltid), som växte med tiden. När järnvägsrestaurangerna kom behövdes snabb servering och smörgåsbordet blev succé. Utländska resenärer fick smak på läckerheterna smör och bröd, sill, kallskuret och småvarmt. Så småningom tog de med sig traditionen med Swedish smorgasbord utanför landets gränser.
Riktigt genomslag fick smörgåsbordet genom världsutställningen i New York, år 1939. Det blev då en riktig symbol för Sverige. Företeelsen fick ny form av Tore Wretman år 1964 och spreds sedan världen över, under 60- och 70-talen med svenska exportföretag.
Ät nu en skinksmörgås i stearinljusens sken och njut av adventstiden! Vill du få inspiration till andra pålägg, kan du alltid följa tipsen från Hajk ...
PS. Diskussionssugen? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!