Cupcake och muffins – vad är det för skillnad?

Foto: Anna Ström Åhlén.

Sugen på en cupcake? Detta "heta" bakverk har nog inte undgått någon. Men vad är det för något egentligen? Handlar det inte bara om vanliga, hederliga muffins?

Cupcake
En cupcake är en blandning av liten tårta och muffins. En frestande dekoration och mycket socker ingår också i konceptet. Språkrådet berättar att vi i svenskan mycket väl kan använda ordet muffins i stället. Åsikterna går isär om skillnaden mellan dessa bakverk, men egentligen finns det ingen tydligt avgränsad definition av vad en muffins respektive cupcake är, säger Språkrådet. I alla fall inte ur lekmannaperspektiv.

Vill du ändå använda ordet cupcake? Då ska det böjas så här i svenskan: en cupcake, den där cupcaken, flera cupcaker, de där cupcakerna. (Samma böjning gäller för ordet cheesecake.) Ett helt annat alternativ till cupcake är koppkaka, ett ord som redan förekommer enligt Språkrådet.

Muffins
Muffins då, vad heter det i singular och plural? Svaret är att det antingen heter en muffins och flera muffinsar eller ett muffins och flera muffins. S-lösa former som ett muffin, flera muffin skulle kunna vara möjliga, anser Språkrådet. Men de är ovanliga.

Den som nu blev sugen, kan surfa vidare till dessa muffinsrecept. Eller hit för cupcakerecept.

PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!


| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?