Post it – små gula lapparEn del har helt slutat med dem. Andra klarar sig inte utan. Det handlar om de där små gula lapparna som får bära allehanda meddelanden: "Din mamma jobbar inte här!", "Den som inte tar bort luddet i torktumlaren ska dö!" eller "Puss och kram".

Vi som var med från början (gamla, vadå?) vet att originallapparna hette "Post it", precis som företaget 3M:s produkt. Och att de var gula.

Häftlapp eller minneslapp
I dag får vi dock konstatera att det florerar en rad andra färger, likaså andra tillverkare. Därför bör lapparna byta namn. Språkrådet råder oss att i stället säga häftlapp. Jämför engelskans sticky note. Givetvis finns fler lämpliga ord, som minneslapp eller noteringsblock (om en hel bunt).

Post it lättare att säga
Falkblick syndar dock och fortsätter säga "post it". Man har ju också en tendens att använda det ord som ligger enklast i munnen. "Noteringsblock" blir onekligen en tungvrickare. Slutsats: Ibland går det inte att lära gamla hundar att sitta!

Vad säger du?
Berätta gärna vad du själv använder för ord, på Falkblicks Facebooksida.

Den som tröttnat på att skriva arga eller kärleksfulla lappar, kanske kan hitta en ny hobby i stället? Tips finns i filmen nedan.

Lycka till!

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?