Kollegor eller kolleger?


Bild lånad från Virgin Media.

Brukar du skratta på jobbet? Då har du troligen kollegor du trivs med. Lika väl överens kom inte kollegorna i Fawlty Towers ... Men nog skrattar man åt dem.

Att det heter en kollega är vi överens om. Men ska det heta kollegor eller kolleger i plural?
Språkrådet berättar att båda formerna numera är korrekta.

Svenska regler ...
Ändelsen -or följer svenskans regler för plural av n-ord på -a. Exempel är en flicka, flera flickor och en gata, flera gator. Regeln gäller också lånord som pizza (en pizza, flera pizzor).

... eller latinska
Men länge har man hävdat att kolleger skulle vara mer korrekt, eftersom den pluralformen ligger närmare den latinska (collegæ).

Talspråk
Tidigare var det också vanligare i talspråket att pluraländelsen -or försvagades till -er. Ett par exempel är gater och mammer.

Skriftspråk
Men i skrift däremot blev det ofta -or, just för att svenska ord böjs på det sättet. Så skrev de som inte kände till det latinska böjningsmönstret.

På motsvarande sätt sade de som ville tala "vårdat" kollegor (liksom gator och mammor). Samtidigt blev de som kände till den latinska böjningen irriterade ... Kollegor såg helt enkelt obildat ut! Nu kan man – tack och lov – använda båda formerna.

Samla nu kollegorna till en fikastund och ett gott skratt – kanske åt just Fawlty Towers. Vilket favoritavsnitt John Cleese själv har, får du veta i klippet nedan!PS. Diskussionssugen? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!

| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?