Varför heter det smörgåsbord?


Operakällarens smörgåsbord.
Så här i examenstider serveras säkert ett och annat smörgåsbord. Kanske på studentskivan, om studenten inte är alltför plakat ... Men varifrån kommer detta ord egentligen?

Tilltugg till snapsar
Smörgåsbordet – med bland annat smör och bröd, sill, kallskuret och småvarmt – har sitt ursprung i 1800-talets brännvinsbord (= några sorters tilltugg till snapsar före en måltid), som växte med tiden. När järnvägs-
restaurangerna kom behövdes snabb servering och smörgåsbordet blev succé. Utländska resenärer fick smak på läckerheterna och tog med sig traditionen med Swedish smorgasbord utanför landets gränser.


Smörgåsbord i New York
Riktigt genomslag som Sverigesymbol fick smörgåsbordet genom världsutställningen 1939, i New York. Företeelsen fick ny form av Tore Wretman 1964 och spreds sedan världen över, under 60- och 70-talen med svenska exportföretag.

Simmande gäss
Efterleden gås i smörgås syftar troligen på de små smörklumpar som bildades på gräddens yta, när man kärnade smör. De simmade på ytan som gäss. Uttryck som brödskiva med smörgås har med tiden reducerats till bara smörgås. Tidigare hette det smörgäss i plural, men ändelsen -ar tog över med tiden, när den ursprungliga betydelsen började gå förlorad.

Ta nu en smörgås i solskenet och njut av sommaren! Har det blivit för mycket av det goda, kan du alltid banta med Werner och Werner ...

PS. Diskussionssugen? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!Populära inlägg i den här bloggen

Sneak peek eller sneak peak?

PS och DS i brev

Att göra en pudel – varför heter det så?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Vad är det för skillnad mellan en våning och en lägenhet?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Fredagsfemman: Ord som uttalas på olika sätt

Varför heter det brittsommar och indiansommar?

Vad heter policy och forum i plural?