Fredagen den 13:e
Fobi eller ej, det är bara att inse faktum: Det är fredagen den 13:e i dag. Men varför skulle just fredagen den 13:e vara en olycksdag? Här följer några teorier.
Magiskt tal
Till att börja med har talet 13 alltid setts som magiskt inom folktro och magi. Rädslan för detta tal fanns långt före kristendomen. Det kan man se i antika trolldomsböcker, där talet användes i förbannelser mot underjordiska makter.
Död på korset
Tretton är förknippat med olycka även inom kristendomen. Jesus hade ju tolv lärjungar och när han blev förrådd var Judas den trettonde vid bordet. Dessutom dog Jesus på en fredag – senare kallad långfredagen.
Fångar hos kungen
Fredagen den 13 oktober 1307 inträffade en annan otäck händelse. Då blev ordensmedlemmar från Tempelherreorden fängslade av Filip den IV av Frankrike, anklagade för kätteri. Många blev också torterade och avrättade.
Ondska i Valhall
Det finns även en berättelse i den nordiska mytologin, om Loke – svekets och ondskans gud. Han kom som gäst nummer tretton till ett gästabud i Valhall. Där lurade han den blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.
Skräckfilm
I modern tid har man förstås tagit tillfället i akt och gjort skräckfilm på temat fredagen den 13:e.
Fobi
Lider du av paraskavedekatriafobi? Då har du rejäl fobi för den här dagen. Om inte annat, vrickade du kanske tungan av att säga ordet.
Trevlig helg!
PS. Falkblick tar inget ansvar för versalerna i Youtube-klippets titel. ;-) Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida.