Hur stavas prinsessa och andra kungliga titlar?

Prinsessan Tuvstarr i John Bauers värld.
Att Sverige har fått en nyfödd prinsessa har nog inte undgått någon. Det gratuleras, spekuleras och diskuteras överallt i medierna. Då och då dyker det också upp en och annan felstavning av ordet prinsessa. Hur skriver man egentligen kungliga titlar? Det ska vi ta en titt på i dag.

Prins och prinsessa
Som synes är det s som gäller i prins och prinsessa, inte den engelska stavningen med c (prince, princess). Detsamma gäller förstås det delikata bakverk, som nu fått ett (inte oväntat) uppsving: prinsesstårta. Den som blev sugen hittar recept på prinsesstårta här:

Kung och drottning
Kung och drottning kan de flesta stava till. Men ska det vara stor bokstav eller inte i början av orden? Svaret är liten bokstav. Det är fråga om titlar och sådana skrivs inte med stora bokstäver. (Jämför titlar som redaktör, vd och informationschef.)

Eders Majestät
Vill du skriva till en kunglighet och verkligen hålla på traditionen? Då ska du använda tilltalet Eders/Ers Majestät eller Ers Kungliga Höghet. Här har orden inledande versaler. Detsamma gäller Hans Majestät Konungen och Hennes Majestät Drottningen.

En "vanlig" prinsessa
På tu man hand, i dagligt tal, skulle det dock säkert inte vara katastrof med lite ledigare språk. Kanske kan man till och med kalla sin "vanliga" flickvän prinsessa, som herrarna i 80-talsgruppen Shanghai? ;)

PS. Vill du diskutera? Välkommen till Falkblicks Facebooksida!| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?