Lussekatter – djävulens verk?















Nu duggar fikastunderna tätt och det mumsas lussekatter till höger och vänster. Få är det väl som tänker på djävulen i dessa sammanhang, eller?

Faktum är dock att lussekatt i själva verket kommer av namnet Lucifer. När lussekatterna infördes från Tyskland kallades de först dövels- eller dyvelskatter, av den lågtyska benämningen ”djävulskatt”.

Bakverk med baktanke
Det hela har sitt ursprung i den katolska medeltiden. Då gick den helige Nikolaus omkring och delade ut gåvor, bland annat bakverk, till barn. Somliga trodde att han försökte vända barnen från Kristus med hjälp av en djävul. Denna djävul kallades Lucifer, och ofta tänkte man sig att han hade gestalten av en katt.

Finurliga former
Lussekatter kan som bekant bakas ut till allehanda former. Den vanligaste är julgalten, ett s med hopsnurrade ändar där russin placeras. Två korslagda s kan kallas gullvagn eller julkors, och större varianter är prästens hår eller såkaka.

Låten Baker Man med Laid Back har knappast något med lussekatter att göra. Nej, frågan är vad bagaren har i låten att göra över huvud taget, förutom att flyga med ett bröd? Men en nostalgitripp är aldrig fel. Du känner väl Falkblick? ;)

PS. Välkommen att gilla Falkblicks Facebooksida! Där kan du också diskutera med andra språkintresserade!



Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?