Nystart och guldkorn


Bild lånad från Cykla på Öland.

Nu är det snart dags att lägga sommaren 2009 till handlingarna. Falkblick Språkvård har mestadels vilat falkögonen under en gassande sol, och hoppas att ni läsare gjort detsamma!

Guldkorn
Hoppas också att ni har fått er välförtjänta del av allt som hör sommaren till – framför allt avkoppling! De språkliga utflykterna kanske huvudsakligen har ägt rum i böckernas värld?

Falkblick Språkvård ägnade några spänningsfyllda dagar åt Johan Theorin. Missa inte hans annorlunda och välskrivna alster Skumtimmen och Nattfåk! Helt beroendeframkallande ...

Starta upp
Höst innebär ju nystart i många avseenden: skolgång, projekt eller föresatser. Vi börjar därför med uttrycket starta upp (från engelskan). Kan man verkligen säga så i svenskan? Räcker det inte med starta?

Vår ständiga källa Språkrådet håller med om att uttrycket kan låta ovant. Men de berättar också att sådana verbfraser egentligen inte är främmande för svenskan. Jämför "stanna upp ett tag och tänk efter".

Betydelseskillnad
Uttrycket öppna upp betyder visserligen oftast detsamma som att bara öppna, och detsamma gäller starta upp och enbart starta. Fast ibland finns en betydelseskillnad och då är tillägget upp (eller ned) befogat. Här är ett exempel: "Den nya fabriken startades upp i augusti, men kunde inte tas i full drift förrän i oktober."

Nya språkfrågor varje vecka
Här på webbplatsen kommer nya språkfrågor att tas upp en eller par gånger i veckan under hösten.

Lycka till med alla nystarter och väl mött i språkets spännande värld!| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?