Nasa eller NASA?


Bild lånad från Sanchezcurcuit.

Nu är det svenskt besök på gång i rymden. Om vädrets makter är nådiga, kommer Discovery att lyfta i morgon, tisdagen den 25 augusti.*

Hos Falkblick Språkvård finns ett stort intresse för rymdfärder, varför vi givetvis måste skriva ett inlägg i ämnet.

Numera Nasa
I brist på djupare kunskaper om raketteknologi, får vi ta frågan om små eller stora bokstäver i stället. Det handlar om namnet Nasa, som ju står för National Aeronautics and Space Administration.

Förkortningen skrivs i USA med stora bokstäver, och likaså i Sverige – till ganska nyligen. Men nu är det versalgement som gäller: först stor bokstav och sedan små.

Från stora till små
I svenskt skriftspråk tar man nämligen "ner" allt fler förkortningar med stora bokstäver. IKEA blir Ikea, VD har blivit vd osv. Det gäller förkortningar som kan uttalas som vanliga ord. Då ska de också skrivas så. Därmed smälter de in i texten och stör inte läsningen. Mer om dessa regler kan ni läsa här.

Tidig Bowie
Avslutningsvis njuter vi av ett tidigt framträdande med David Bowie. Med betoning på tidigt! Frisyr och klädsel förvillar vid första anblicken, men så hör vi rösten och vet ...

____________________________________________________

*Uppdatering 25 augusti: Åskväder satte stopp för avfärd i dag, men vi får hoppas på morgondagen. DN rapporterar (med versalgemen stavning av Nasa!).
| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Fars dag eller farsdag?