Personal


Bild lånad från Telegrapgh.co.uk

”Vi är bara två personal i dag” sade barnskötarna på förskolan.

Två personal? Först skar det i Falkblick Språkvårds öron, men det är bara att böja sig och acceptera att språket utvecklas.

Kollektiv
Ordet personal är egentligen ett kollektiv. Det är ett ord som till formen är singular men som till sitt innehåll avser en mängd – i det här fallet anställda personer. På senare tid har det dock blivit vanligt att man också använder personal som ett räknebart substantiv. Då fungerar ordet snarast som ett mått. Jämför ordet man i ”Det behövs fyra man”.

Uttryck som ”Vi har fem personal under sommaren” är särskilt vanliga inom barnomsorgen och sjukvården. Anledningen till att man inte säger anställda i stället, är troligen att det låter för högtravande. Att säga barnskötare eller förskollärare är kanske också för komplicerat och irrelevant för budskapet. Men vill helt enkelt tala om hur många som finns på plats.

Samma som polis
Språkrådet anser att man borde acceptera att ordet personal kan användas så här. De gör en jämförelse med ordet polis, som ju fungerar både som kollektiv benämning och räknebart ord.
Ordet personal kan till och med ibland få en pluraländelse, ”tre personaler”. Då har ordet genomgått samma utveckling som polis. Falkblicköronen måste dock vänja sig lite vid detta ...

Vi avslutar med kommunikationsproblem – mellan chef och personal. (I detta fall singular.)| More

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Omständlig eller omständig?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Att göra en pudel – varför heter det så?

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Hur använder man &-tecknet?