Smörja krås med gås


Bilden är lånad från recept.nu, där även receptet finns att hämta.

I kväll är det fest för många skåningar – och andra med för den delen. Det är mårtensafton, då gås ska stå på bordet enligt traditionen.

Varifrån kommer då denna sed? Ja, inte är det ursprungligen från Skåne, utan från Egypten. Där hölls stora fester till gudinnan Isis ära under antiken. Traditionen med gåsoffer kom sedan att leva kvar.

I Frankrike kopplade man, på medeltiden, ihop gåsfesten med Sankt Martins av Tours helgondag. Så spred sig seden till Sverige, där drottning Kristina började servera mårtensgås vid hovet. Särskilt i Mälarlandskapen åts det gås under 1600- och 1700-talen i högreståndskretsar. Svartsoppa började dock inte serveras till, förrän vid 1800-talets mitt.

Men Skåne då? Jo, traditionen med gåsen som "landskapsrätt" är faktiskt inte mer än ett par hundra år gammal. Att gåsen ändå fått sitt största fäste just i detta landskap, är inte så konstigt. Läs mer här!

Så till en språkfråga: Skriver man mårtensafton och mårtensgås med stor eller liten bokstav? Språkrådet (källa till denna information) berättar att liten bokstav är tradition, trots att Mårten egentligen är ett personnamn. Kopplingen till personnamnet är i dag svag. Dock är det inte fel att skriva med stor bokstav. Skönt, eller hur? Och högtidens namn Mårten Gås, skrivs givetvis som två ord.

Smaklig spis, önskar vi er som ska smörja kråset* i kväll!


*) Kalasa, låta sig väl smaka, frossa på god mat

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Omständlig eller omständig?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Skillnaden mellan nått och nåt

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Fars dag eller farsdag?