Efternamn och mellannamnBröllopsklockorna har klingat klart och tårtan är uppäten. Det är vardag igen för det nygifta paret Agnes Enhagen och Markus Höök.

Men nu får Agnes problem. Hon har nämligen, som så många andra kvinnor, ändrat namn. Nu heter hon Agnes Höök Enhagen. Klart och enkelt? Nej, inte när det gäller placering i adressregister, för att ta ett exempel. Ska namnet sorteras på Höök eller Enhagen? Och varför tappas namnet Enhagen titt som tätt i brev och försändelser? För enkelhetens skull skriver många bara Agnes Höök – maken har ju det efternamnet, så det går väl bra?

Bäst att reda ut det här med namnskick från början.

Förr gick det till så att den som ville behålla sitt flicknamn vid vigsel lade det nya namnet till sitt gamla namn, med eller utan bindestreck. (Ja, det var – och är – oftast en hon.)

Välja bland fyra alternativ
I dag kan man vid vigsel välja något av dessa fyra alternativ:

1. Helt byta efternamn, dvs ta makens/makans efternamn (även annat släktnamn eller nytaget namn kan förekomma).

2. Behålla sitt ursprungliga efternamn. Exempel: Agnes Enhagen.

3. Ta makens/makans efternamn och ha sitt ursprungliga efternamn som mellannamn. Ett mellannamn är ett tilläggsnamn, ungefär som ett extra förnamn. Det är alltså inte fråga om ett extra efternamn. Exempel: Agnes Enhagen Höök.

4. Behålla sitt ursprungliga efternamn och ta makens/makans namn som mellannamn. Exempel: Agnes Höök Enhagen.

Bruden i vårt inledande exempel har (liksom Falkblick Språkvårds grundare) valt det fjärde alternativet. Mot denna bakgrund kan man förstå att hon uppskattar att kallas för sitt kompletta namn. Om just Enhagen tappas, blir hon utan efternamn. Höök är ju "bara" ett mellannamn.

Alfabetisk sortering
När det gäller alfabetisk sortering av mellannamn + efternamn, rådfrågar vi Språkrådet. De berättar att myndigheter etc ofta behandlar alla dubbla namn, även de med mellannamn, som fasta dubbelnamn. För enkelhetens skull sorterar man på det första namnet.

Språkrådet rekommenderar dock sortering på det riktiga efternamnet, om man känner till hur personen i fråga vill ha det. (Givetvis under förutsättning att det fungerar administrativt och datatekniskt.) I exemplet med Agnes blir det då Enhagen, Agnes Höök .

Krångligt? Jo vars. Kanske bäst att inte gifta sig alls ...

Populära inlägg i den här bloggen

PS och DS i brev

Sneak peek eller sneak peak?

Varför säger man "peppar, peppar, ta i trä"?

Förrän eller förens?

Heter det kvalité eller kvalitet?

Omständlig eller omständig?

Skillnaden mellan nått och nåt

Stor eller liten bokstav i namn på månader och veckodagar?

Att göra en pudel – varför heter det så?

Munsbit eller mumsbit?